četrtek, 31. maj 2012

Camino Finisterre - uvod

 Camino Finisterre

 http://caminodesantiago.consumer.es/los-caminos-de-santiago/epilogo-a-fisterra/
 
Camino Finisterre je eden od najkrajših Caminov in poteka v drugi smeri kot vsi ostali Camini. Prične se namreč v Santiagu di Compostela in vodi proti zahodu, proti obali Atlantskega oceana, do rta Finisterre. V časih, preden je Kolumb (ponovno) odkril Ameriko, je veljalo, da je tam konec sveta (finis terrae). In res je bila  tam najskrajnejša, najbolj zahodna točka znanega sveta za evropske narode. No, Wikipedia pravi drugače, najbolj zahodna točka Evrope je rt Cabo da Roca na Portugalskem, ki je še 16,5 km bolj zahodno. Ampak mislim, da lahko oprostimo predrenesančnim romarjem, da so bili v zmoti, kajti tedaj res še niso imeli Wikipedije.

Camino Finisterre ima pravzaprav dva cilja - mestece Muxio in rt Finisterre. Markirana pot vodi do obeh točk. Na smernih kamnih je vse od Santiaga celo izmenično navedena točna razdalja (v metrih!) do vsake izmed teh dveh točk. Na rtu Finisterre je svetilnik. V navadi je bilo, da vsak romar, ki pride na konec sveta, tam pusti nekaj svojega. Počasi je prišlo v navado, da je vsak romar sežgal eno izmed svojih cunj ali čevlje,  ki jih je nosil na romanju. In ker tam na obali Atlantika običajno pihajo močni vetrovi, je to sežiganje postalo tako učinkovito, da sedaj na celem rtu ni več ničesar, kar bi se še dalo požgati. Le počrnelo grmovje in pepelasto skalovje čakajo na naslednje romarje s podobnimi piromanskimi željami.

V Muxii velja za znamenitost, katero si je treba ogledati, posebno velika skala. Legenda pravi, da je eden od apostolov skušal pokristjaniti lokalne prebivalce. Ker pri tem ni imel posebno velikega uspeha, mu je na pomoč prišla Devica Marija, ki se je pripeljala na lice mesta s kamnitim čolnom. In ostanki tega čolna so sedaj lokalna znamenitost.

Na tej sorazmerno kratki poti je moč pridobiti kar dve potrdili. Prvo si prislužiš, če prehodiš pot iz Santiaga v Fisterro. Pot je dolga dobrih 90 kilometrov. Običajno si jo romarji razdelijo na tri etape. Prvi dan do Negreire (23 km), drugi dan do Olveiroe (33 km) in tretji dan do Fisterre (34 km). Tako je veljalo včasih, ko sta bila na vsej relaciji le dva alberga, eden v Negreiri, drugi v Olveiroi. V zadnjih dveh, treh letih se je vmes pojavila kopica novih privatnih albergov in možno je načrtovati tudi krajše etape.

Drugo potrdilo si prislužiš, če opraviš pot iz Fisterre do Muxie, ki je dolga nekaj preko 30 km. Pogoj je, da vmes svoj credential daš požigosati tudi v Liresu, kraju, ki je na pol pota med obema krajema. Precej ljudi se namreč pripelje iz Santiaga di Compostela v Fisterro ali Muxio z avtobusom na enodnevni izlet, pa bi vseeno radi imeli compostelo.  Domačini pa ljubosumno pazijo, da tega papirja le ne bi povsem razvrednotili.

Nekaj koristnih povezav za načrtovanje poti
Epilog - Eroski - Camino Fisterra
Walk - blog Andreja, Camino Frances 2006 z nadaljevanjem do Fisterre
Staša Lepej, Camino Fisterra 2010
 Organizirano romanje iz Slovenije (Camino Frances ali Fisterra)
 The Camino to Finisterre
 The Confraternity of St. James - vodniki

Ostali moji dnevniki:
 Via de la Plata 2011, 2012
Camino Primitivo 2012
Camino Portuguese - 2012

Ni komentarjev:

Objavite komentar